Helpota asumista tai mökkeilyä palveluillamme.

Mökkitalkkari Asko neuvoo: 8 asiaa, jotka tulee tehdä joka mökillä kesän ja syksyn aikana

Mökkitalkkari Aimo Särkijärvi, 67, kertoo mitkä puuhat mökillä tulisi tehdä.

Mökkitalkkari Asko Vajala, 67, kertoo mitkä puuhat mökillä tulisi tehdä.

Kuva: Markku Wiik, Tea Karvinen, Emmi Korho

Julkaistu: 7.8.2019 11:08

Mökkitalkkari neuvoo, miten teet itse mökin säännölliset huoltohommat.

Oma kesämökki on monen suomalaisen mielestä maailman paras paikka, minkä takia siitä halutaan pitää myös hyvää huolta. Osa mökkielämän viehätyksestä myös syntyy juuri pienistä askareista ja huoltohommista, joita mökkimiljöössä aina riittää.

Mökki ei kunnosta itse itseään, Aimo Särkijärvi, 67, tietää.

Mökki ei kunnosta itse itseään, Asko Vajala, 67, tietää.

Kuva: Markku Wiik

20 vuoden uran mökkitalkkarina tehnyt Asko Vajala, 67, tietää, ettei mikään mökki kunnosta itse itseään. Mökkielämän moniottelija neuvoo, mitä kaikkea mökillä kannattaa huoltaa ja kunnostaa, jotta elo kesämökillä olisi mahdollisimman antoisaa.

Katto

Mökkitalkkarin mukaan huonosti hoidetut katot ovat kenties suurin yksittäinen asia, jotka vaivaavat suomalaisten kesämökkien kuntoa. Monelta remontilta voitaisiin välttyä, jos olemassa olevista katoista pidettäisi parempaa huolta. Valtaosa kattojen ongelmista johtuu tukkiutuneista ränneistä ja kouruista. Jos kourut eivät ole mökkikauden päätteeksi tyhjiä lehdistä ja roskista, syksyn sadevesi ei pääse valumaan oikeaa reittiä alas. Pakkasen myötä vesi jäätyy ja ränni halkeaa.

Onneksi katon kunnon ylläpito ei vaadi aina ammattilaista paikalle.

Jos jalka taipuu vielä tikapuille, kesämökin katon voi tarkistaa itsekin.

  • Ennen katolle nousua tarkista tikkaiden ja katon kulkusiltojen kunto.
  • Puhdista katto ja rännit oksista, risuista ja lehdistä.
  • Tarkista katon kunto silmämääräisesti sisä- ja ulkopuolelta.
  • Katto ja rännit kannattaa huoltaa sekä keväällä että syksyllä.

Mökkitalkkari Asko Vajala:

”Kerran minut pyydettiin mökille, jossa kouruja ei ollut tyhjennetty useampaan vuoteen. Kourut olivat tulleet täyteen ja vesi valunut yli. Mökin toisella puolella oli betoniportaat, joista vesi oli roiskunut seinille. Koko mökin takaseinä jouduttiin uusimaan, koska vesi oli mädännyttänyt seinän. Kosteus oli mennyt eristeitä pitkin sisälle saakka ja lattiakin jouduttiin repimään auki. Siitä tuli isot kustannukset.”

Piippu

Kesämökin tulisijat tulisi tarkistuttaa nuohoojalla joka kolmas vuosi, mutta savupiipun kunnon voi katsastaa päällisin puolin itsekin muiden kattohommien yhteydessä. Piipusta voi löytyä halkeamia, jos takan lämmitys on aloitettu liian kovalla liekillä talven jälkeen.

  • Tarkista piipun kunto silmämääräisesti.
  • Varmista, että putkien ja piipun kaulukset ovat paikoillaan ja tiiviisti kiinni alustassaan.
  • Savupiipulla pitäisi olla hattu. Piipun päälle asetettu vaneri tai pelti ajaa samaa asiaa.
  • Tarkista samalla myös mökin palo- ja häkävaroittimien kunto ja päivitä sammutusvälineet ajan tasalle.

Mökkitalkkari Asko Vajala:

”Piipun ja suojan väliin pitäisi aina jättää pieni rako, jotta ilma pääsee liikkumaan. Muuten tapahtuu homehtumista ja haurastumista ja eroosio on hitaampaa. Myös hormipelti pitää jättää talveksi pikkusen rakoselleen. Sähkölämmitteinen mökki jätetään syksyn viimeisellä käynnillä 7–10 asteen peruslämmölle.”

Mökkisauna

Perushuoltoon kuuluu saunan siivous, lauteiden kunnossapito ja kiuaskivien päivitys

Perushuoltoon kuuluu saunan siivous, lauteiden kunnossapito ja kiuaskivien päivitys

Kuva: Emmi Korhonen

Sauna tulisi huoltaa käyttötiheyden mukaan vähintään kerran vuodessa ja sen voi tehdä omin voimin, ellei kyse ole kiukaaseen tehtävistä sähkötöistä tai vaativammista putkihommista. Perushuoltoon kuuluu saunan siivous, lauteiden kunnossapito ja kiuaskivien päivitys.

  • Tarkista saunan puuosien kiinnitykset, kuten kaiteet ja jakkarat, jotka löystyvät normaalin käytön ja lämmönvaihtelun seurauksena.

Saunan pesu

  • Pese lauteet ja muut puupinnat puun syiden mukaisesti neutraalilla pesuaineella.
  • Älä käytä klooria, sillä se on höyrystyessään haitallista terveydelle.
  • Pese saunan seinät alhaalta ylöspäin.
  • Käytä pehmeää harjaa, joka ei vahingoita lauteiden pintoja.
  • Huuhtele pesuaine huolellisesti pois ja huuhtele puupinnat lopuksi vielä kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat kunnolla. Tuuleta sauna raikkaaksi ja viimeistele se kuivaksi pitämällä kiuasta hetken aikaa päällä.

Lauteet

Saunan pesu ei suinkaan ole turhaa puuhaa, mutta kaikkea laudepuun pintaan pinttynyttä likaa ei saa kokonaan poistettua edes harjalla ja pesuaineilla. Silloin on alettava hiomaan.

Lauteet kaipaavat öljyä viimeistään silloin, kun niiden väri alkaa hailakoitua. Öljykäsittely voimistaa tummasävyisen laudepuun väriä.

  • Hio loput liat lauteista käsin tai koneella lauteiden molemmilta puolin.
  • Käsittele hiotut lauteet parafiiniöljyllä. Öljy levitetään pensselillä tai kangasliinalla, mutta aina vain puhtaalle ja kuivalle lauteelle.
  • Saunan voi ottaa käyttöön, kun öljy on kokonaan imeytynyt puuhun.

Mökkitalkkari Asko Vajala:

”Vesijärjestelmään kannattaa kiinnittää huomiota jo siinä vaiheessa, kun putkimiehet ovat asennuspuuhissa. Minulla on tapana valvoa vierestä ja varmistaa, että putket laitetaan viettämään alaspäin, kauas kivijalasta. Jos putkiin jäänyt vesi pääsee jäätymään, systeemi voi olla entinen.”

Kiuas

Myös mökkisaunan kiuaskivet vaativat säännöllistä tarkastusta ja ne voi muutaman muistisäännön voimin vaihtaa ihan itse. Ajan myötä kivet painuvat ja tiivistyvät ja kiukaan ilmankierto kärsii. Pahimmassa tapauksessa sähkökiukaan vastukset voivat hajota. Kiuasvalmistajat suosittelevatkin latomaan kiukaan kivet uudestaan vähintään kerran vuodessa.

  • Testaa ehjältä vaikuttavien kivien kunto lyömällä niitä vastakkain.
  • Kivet pestään ja haljenneet kivet jätetään pois.
  • Lado kivet takaisin ja tarvittaessa lisää uusia kiviä.

Piha

Suomalaiset kaipaavat mökkeilyssä veden läheisyyttä, jonka takia monilta mökkitonteilta löytyy ainakin laituri ja jonkin sortin vene. Jos mökillä on puutarhaa, se kannattaa hoitaa aina loppukesästä.

  • Keväällä pese vene ja tarkista soutuveneen airojen ja tapin kunto.
  • Käännä vene kesän päätteeksi nurin päin ja vedä laituri tarpeen tullen kuivalle maalle.
  • Tarkista, että laituri on turvallinen, ennen kuin lasket sen keväällä vesille.
  • Syyslannoituksella parannat mökkipuutarhan pakkasenkestoa. Samalla voit leikata ylikasvaneista puista ja oksista 5-7 oksaa.
  • Kaada puut, jotka ovat riskissä kaatua talon päälle. Tarkista ensin kuitenkin luvat puiden kaatamiseen mökkikunnastasi.
  • Jos ulkona on puuportaita ja kaiteita, niidenkin kunto on hyvä tarkistaa aika ajoin.
  • Mikäli mökillä tulee vietettyä aikaa vielä myöhään syksyllä, huolehdi myös valaistus kuntoon.

Mökkitalkkari Asko Vajala:

”Huomasin vastikään eräällä mökillä huonokuntoisen puun. Soitin asiakkaalle, että kaadetaanko pois, ennen kuin se kaatuu mökin päälle. Asiakas antoi luvan ja kiitteli kovasti.”

Käännä vene kesän päätteeksi nurin päin.

Käännä vene kesän päätteeksi nurin päin.

Kuva: Tea Karvinen

Huussi

Jos mökillä on ulkovessa, myös se vaatii säännöllistä huoltoa. Mökkitalkkari Särkijärvi suosittelee kompostoivaa pönttöä. Se kannattaa tyhjentää loppusyksystä kauden lopuksi.

  • Tyhjennä kompostoivan huussin virtsasäiliö ennen talvea ja ulostesäiliö talven jälkeen.
  • Huussi pitää tyhjentää sitä useammin, mitä enemmän mökillä on kävijöitä. Kahdelle hengelle riittää, että huussin tyhjentää kerran vuodessa.
  • Kompostoitu aine siirretään huussista vuodeksi välivarastoon, kuten lehtikompostoriin, josta sen voi viedä vuoden päästä, vaikka kukkaruukkuun sisälle.

Mökkitalkkari Asko Vajala:

”Minä liputan viimeiseen asti kompostoivan vessan puolesta. Se kannattaa tyhjentää ennen kesän ensimmäistä käyntiä. Silloin se kompostoituisi vielä talven ajan.”

Vene

Käännä vene kesän päätteeksi nurin päin ja vedä laituri tarpeen tullen kuivalle maalle.